В петък Върховният съд на САЩ временно запази достъпа до широко използвано

...
В петък Върховният съд на САЩ временно запази достъпа до широко използвано
Коментари Харесай

Засега Върховният съд на САЩ запази достъпа до хапчета за аборт

В петък Върховният съд на САЩ временно резервира достъпа до необятно употребявано хапче за аборт, като замрази решенията на съдилищата от по-ниска инстанция, които биха забранили или мощно лимитирали достъпността на лекарството, разяснява Агенция Франс Прес.

Двама консервативни съдии не се съгласиха с решението по най-значимото дело за абортите, достигнало до деветчленния състав на съда, откогато преди 10 месеца той анулира конституционното право на процедурата.

В решението си от един параграф съдът не разяснява същността на делото, заведено от групи срещу абортите, които желаят възбрана на лекарството за аборти - мифепристон.

Но заповедта им значи, че мифепристонът, който се употребява при повече от половината от абортите в Съединени американски щати, ще остане наличен, до момента в който делото се развива в апелативния съд.

Министерството на правораздаването на президента Джо Байдън беше подало незабавна тъжба, с която искаше от Върховния съд да блокира решенията на съдилищата от по-ниска инстанция, които щяха да забранят или лимитират достъпа до мифепристон.

Делото е обвързвано с решение на арбитър от окръжния съд на Съединени американски щати в Тексас по дело, заведено от коалиция от групи срещу абортите, с което се не разрешава мифепристонът, утвърден от Агенцията по храните и медикаментите (FDA) през 2000 година

Апелативният съд блокира възбраната на хапчето за аборт, само че наложи строги ограничавания на достъпа, след което щафетата беше предадена на Върховния съд, където консерваторите имат болшинство от 6-3 гласа.

Решението на Върховния съд на процедура замразява решенията на съдилищата от по-ниска инстанция до разглеждането от апелативния съд на жалбата на Министерството на правораздаването и на производителя на мифепристон Danco Laboratories.

Откакто Върховният съд анулира историческото решение по делото " Роу против Уейд ", с което за половин век бе обезпечено конституционното право на аборт, 13 щата не разрешиха абортите, а в други те бяха мощно лимитирани.

Министерството на правораздаването твърди, че първичното решение за възбрана на мифепристона, взето от консервативния федерален арбитър в Тексас, назначен от някогашния президент Доналд Тръмп, се основава на " надълбоко неправилна оценка " на сигурността на хапчето.

Мифепристонът е един от съставените елементи на скица от две медикаменти, която може да се употребява през първите 10 седмици от бременността.

Проучванията на публичното мнение неведнъж демонстрират, че ясното болшинство от американците поддържат непрекъснатия достъп до безвредни аборти, даже когато консервативни групи упорстват за ограничение на процедурата - или за цялостната ѝ възбрана.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР